Ažurirano dana 25. 1. 2023. godine.

Ova politika kolačića objašnjava na koji način MFG DOO VRŠAC (u daljem tekstu kao MFG) koristi kolačiće kako bi prepoznala kada koristite naš veb-sajt. Ovaj tekst objašnjava koje tehnologije koristimo i zbog čega ih koristimo, kao i vaše pravo da kontrolišete njihovu upotrebu.

Šta su kolačići?

Kolačić je mali fajl koji sadrži niz znakova koji se šalju vašem računaru prilikom posete našim veb-sajtovima. Kada ponovo posetite naš veb-sajt kolačić dozvoljava veb-sajtu da prepozna vaš pretraživač. Kolačići mogu da čuvaju preferencije korisnika i druge informacije. Kolačići obezbeđuju lagodnost korišćenja, tako što štede vaše vreme, jer daju informaciju serveru veb-sajta da ste se vratili na određenu stranicu. Kolačiće koje postavlja vlasnik sajta (u ovom slučaju, MFG) se nazivaju kolačići prve strane ili „first party cookies“. Kolačiće koje postavljalju druge strane, koje nisu vlasnici sajta se nazivaju kolačići treće strane ili „third party cookies“. Kolačići trećih strana omogućuju pružanje funkcionalnost veb-sajta (npr. za oglašavanje, interaktivni sadržaj i analitika). Strane koje postavljaju kolačiće trećih strana mogu da prepoznaju vaš računar i kada posetite veb-sajt i kada posetite druge određene veb-sajtove.

Zašto koristimo kolačiće?

Kolačiće prve strane koristimo iz više razloga. Neki kolačići su neophodni iz tehničkih razloga kako bi veb-sajt funkcionisao, ove kolačiće označavamo kao nepohodne ili izuzetno potrebne. Ostali kolačići nam omogućavaju da pratimo i prepoznamo interesovanja naših korisnika, kako bismo unapredili iskustvo na našem veb-sajtu. Na primer MFG čuva podatke o tome koje ste sajtove i stranice posetili u okviru MFG sajtova, kako bismo ustanovili koja stranica MFG je najpopularnija ili najviše korišćena. Ove informacije se koriste za prilagođavanje sadržaja i promocije MFG veb-sajtova korisnicima čije ponašanje ukazuje da su zainteresovani za određenu oblast. Kolačići treće strane se aktiviraju kroz naš veb-sajt zbog oglašavanja, praćenja analitike i u ostale svrhe. Ovo je opširnije opisano u nastavku teksta.

Koje vrste kolačića koristimo i kako ih koristimo?

Posebne vrste kolačića prve i treće strane plasiramo kroz naše veb-sajtove i kroz ciljeve koje ostvaruju. Ovi kolačići obuhvataju:

  • Osnovni kolačići veb-sajta: Ovi kolačići su neophodni za pružanje usluga naših veb- sajtova.
  • Kolačići za performanse i funkcionalnost: Ovi kolačići se koriste za unapređenje performansi i funkcionalnosti naših veb-sajtova, ali nisu obavezni za korišćenje. Međutim, bez ovih kolačića određene funkcionalnosti mogu postati nedostupne.
  • Kolačići za analitiku i prilagođavanje: Ovi kolačići prikupljaju informacije koje se koriste u statističkom obliku koji nam pomaže da shvatimo kako kako se naši veb- sajtovi koriste i koliko su efektivne naše marketinške kampanje ili da nam pomognu kako prilagodimo veb-sajtove vašim potrebama.
  • Kolačići za oglašavanje: Ove kolačiće koristimo kako bismo vam prilagodili oglasne poruke, kako bi bile što relevantnije. One služe tome da spreče određenu reklamu da se konstanto pojavljuje, omogućuju da se oglasi pravilno prikazuju i u nekim slučajevim da plasiranje reklame koja je bazirana na vašim interesovanjima.
  • Kolačići društvenih mreža: Ovi kolačići se koriste kako bi omogućili da delite stranice ili sadržaj koji smatrate da je interesantan na našem sajtu putem trećih strana – društvenih mreža i drugih veb-sajtova. Ovi kolačići mogu biti korišćeni i u svrhe oglašavanja.

 

Kako mogu da kontrolišem kolačiće?

Imate pravo da odlučite da prihvatite ili ne prihvatite kolačiće. Ukoliko ne prihvatite kolačiće možete da nastavite da koristite veb-sajtove, ali nećete imati pristup nekim funkcionalnostima i delovima sajta. Pošto se načini podešavanja kolačića u pretraživaču razlikuju kod različitih pretraživača trebalo bi da u podešavanjima pretraživača pronađete više informacija. Mnoge oglašivačke mreže nude opcije da se odjavite iz ciljanih oglasa.

Ukoliko biste želeli da saznate više o tome, posetite www.aboutads.info/choices ili www.youronlinechoices.com. Možete se odjaviti klikom na sledeće linkove: http://preferences-mgr.trustarc.com (ili ukoliko se nalazite u Evropskoj Uniji: http://www.youronlinechoices.eu).

Imajte na umu da odjavom preko ovih servisa nećete biti odjavljeni sa svih oglasa. Nastavićete da viđate generičke oglase. Osnovni kolačići na veb-sajtu: Iz razloga jer su neki kolačići neophodni da bi veb-sajtovi funkcionisali, ne možete da ih ne prihvatite. Možete ih naravno blokirati ili ih obrisati u podešavanjima pretraživača, kao što je opisano u tekstu iznad.

Koliko često ćemo ažurirati politiku kolačića?

Politiku kolačića ćemo ažurirati s vremena na vreme kako bismo objasnili, na primer, promene kolačića koje koristimo operativno, pravno ili iz zakonskih razloga. Ohrabrujemo vas da posećujete ovu stranicu, kako biste bili informisani u vezi sa upotrebom kolačića. Datum poslednjeg ažuriranja se nalazi u vrhu ove stranice.